Historik

Detta är ett  försök  till grov översiktlig historiebeskrivning, min bild av vad som skett de senaste decennierna, för att försöka förstå varför det gått som det gått.

I början av 1970-talet – OLJEKRISEN – fram till den gick Sveriges ekonomi som tåget.  Men nu blev oljepriset plötsligt mycket högre, vilket medförde vissa rubbningar.

Vid denna tiden inledde även högern och Timbro en propagandaoffensiv som påstod att den svenska modellen inte var hållbar i längden.

Statsskulden ökade under det borgerliga styret i slutet av 70-talet.

Nationalekonomen Sven Grassman var hela tiden mycket kritisk till propagandan mot den svenska modellen, som även vissa socialdemokrater i viss grad ställde upp på, och menade att den inte hade någon grund i verkligheten.

Den här plötsliga oljeprishöjningen brukar skyllas på oljeproducerande arabländer. Men enligt bl.a.  Michael Hudson så var det finansmakterna med centrum i USA som var upphovet till den (enligt Webster Tarpley diskuterades detta på ett möte i Sverige, Saltsjöbaden, undrar vilka svenskar som  deltog).
Man sa till de oljeproducerande OPEC-länderna att ni får höja oljepriset hur mycket ni vill men på villkor att ni sätter in pengarna ni får in på amerikanska banker och låter dom sitta där en längre tid.

Detta var efter att man tvingats överge dollarns guldanknytning i början av 70-talet. Tydligen hade man klurat ut en fiffig plan för att hålla sin bank- och finansmaskin igång.

Sedan den här tiden har mer och mer handlat om spekulation, i aktier valutor osv.

I mitten av 80-talet genomförs stora förändringar i Sverige. Valuta-avreglering, som gjorde att pengar fick föras in och ut ur Sverige på mer okontrollerat sätt än tidigare. (?)
Detta gjorde Sverige mer utsatt och sårbart för spekulationsattacker.

Och även förändringar i bankväsendet gjordes (kreditavreglering ?). I vart fall startades en våldsam utlåning och en bubbla skapades. Svenskar köpte fastigheter i andra länder, det verkade finnas hur mycket pengar som helst.

Sen krisade det till sig i slutet av 80 -talet, landet utsattes för fientliga spekulationsattacker och i  samband med ett av sparpaketen som Ingvar Carlssson tvingades gå ut meddelades det plötsligt att Sverige skulle lämna in en ansökan om EU-medlemskap! Utan någon diskussion innan.

Spekulationsattackerna fortsatte och kulminerade 1990 eller 91 när riksbanken vid något tillfälle höjde räntan till 500% för att försvara kronkursen.

Detta var troligen en planlagd attack mot Sverige, ekonomin var kraschad. Massarbetslöshet,  neddragningar och företagskonkurser hade gjort svenskarna skakade och ängsliga och man lät sig skrämmas in i EU 1994 (se Richard Werners bok sid 23- 24).

Frågan är, motsatte sig Olof Palme förändringarna i mitten av 80-talet som skulle göra Sverige sårbart för attacker!? I vart fall finns det mycket som är märkligt och besynnerligt i samband med Palme- mordet. Sven Anér – svenanerpalmemordet.blogspot.com – har  gjort ett beundransvärt forskningsarbete under många år och menar att det finns uppgifter som kan lösa mordgåtan (AB), men de tillåts inte komma fram och ingen går vidare med det!

Se videon Novemberrevolutionen, som reder ut skeendena på 80-talet.

del 23456

Dan Josefsson har förutom att han gjort filmen Novemberrevolutionen även skrivit en värdefull artikel om hur förändringen av Sverige gick till.
Korståget mot välfärden eller Den svenska elitens våldsamma revolt – utdrag ur den:

”Om det inte ska gå åt skogen för oss allihop måste alltså en upplyst elit ta på sig den tunga uppgiften att kringgå demokratin. Och det är vad Riksbanken gör under första halvan av 80-talet.
Vid den här tiden var det Riksbanken som bestämde hur mycket pengar vanliga banker fick låna ut till hushåll och företag. Orsaken var att Sverige med sin låga arbetslöshet alltid riskerade hög inflation. Om bankerna vid en inflationsuppgång skulle få för sig att låna ut för mycket pengar så hade det kunnat leda till att inflationen ökade till farliga nivåer. Därför fanns kreditregleringen.Men 1984 började Riksbankens ekonomer på egen hand och i största hemlighet planera att avreglera hela bankutlåningen. Det betydde att staten skulle förlora sin möjlighet att dämpa en eventuell inflationsökning genom att minska bankernas utlåning. Och då skulle enda alternativet som fanns kvar vara att pressa ned inflationen på samma sätt som i resten av Europa; genom kraftigt höjd arbetslöshet.
Avregleringen skulle alltså tvinga fram en nyliberal syn på arbetslösheten. Något sådant skulle riksdagen aldrig godkänna om den blev tillfrågad. Därför planerades avregleringen i hemlighet.
Bland ekonomerna fick kreditavregleringen smeknamnet novemberrevolutionen. Den nyliberala ekonomen Anders Åslund har beskrivit stämningsläget i kanslihuset och i Riksbanken så här:

”Jag minns en mängd samtal med folk inom kanslihuset och riksbanken på den tid avregleringen begav sig. En tyst fascination rådde över att en sådan avreglering överhuvudtaget var möjlig.” Han skriver att man diskuterade ”hur en avreglering kunde drivas igenom det politiska systemet” och fortsätter: ”Slutligen diskuterade reformatörerna vilka liberaliseringar en reform i sinom tid skulle tvinga fram. Strategin var teknokratisk och konspiratorisk.” Hela planen byggde på att man skapade en reform som ”LO och Sten Andersson helt enkelt inte förstod”.

Novemberrevolutionen är en uppvisning i konsten att kringgå demokratin.
Ordföranden i Riksbankens styrelse, riksbanksfullmäktige, var före detta finansministern Gunnar Sträng. Han sa nej till avregleringen, eftersom han förutsåg vad den skulle leda till. Men hösten 1985 gick Sträng i pension. Till efterträdare utsåg finansminister Kjell-Olof Feldt nu sin egen närmaste medarbetare i Finansdepartementet – den unge Erik Åsbrink.
Nu var det fritt fram för Bengt Dennis, Feldt och Åsbrink att driva igenom sin avreglering.

De berättade inte för den socialdemokratiska riksdagsgruppen vad som pågick och inte för partistyrelsen heller. Tillsammans med riksbankens ekonomer lurade Erik Åsbrink de socialdemokratiska ledamöterna i Riksbanksfullmäktige att tro att avregleringen var en teknisk bagatell som inte skulle få några konsekvenser alls. I protokollen från sammanträdena kan man se hur de förs bakom ljuset.”

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: